Bylina se v lidovém léčitelství využívá a příznivě ovlivňuje:
Pro léčebné účely se u jahodníku používají listy i plody, které obsahují vitamín C, draslík, minerální soli a železo. Jahodník poskytoval užitek už od pradávna. Staří Římané a Řekové považovali jahodník za kulinářskou i léčivou rostlinu. I ve středověku byl pokládán za léčivou rostlinu a věřilo se, že má magickou moc. Jahodník většinou zařazujeme do tzv. základních čajových směsí, protože příjemně aromatizuje bylinnou směs. Listy obsahují hlavně třísloviny a malé množství silice s citrónově vonnou složkou, kyselinu jablečnou a salicylovou, něco slizu, stopy alkaloidů, vitamín C a značné množství minerálních látek a cukry.
má močopudný účinek
užívá se při infekčních průjmech (odvar)
působí při chorobách ledvin a ledvinových kaméncích
zlepšuje metabolismus kyseliny močové
snižuje lámavost vlásečnic
je celkovým tonikem, uklidňuje nervy
Zevně:
1) obklady - při krvácivých hemoroidech, při mokvavých ranách
2) jako kloktadlo - při zánětech dutiny ústní a při zápachu z úst, při bolestech v krku
Způsob užití: nálev, odvar - lze podávat bez obav i dětem, učinky jahodníku jsou mírné
Byliny, Rostliny, Plody všech výrobců v sekci: Byliny, Rostliny a Plody Přehled
Přehled Bylin, Rostlin a Plodů Grešík v sekci: Grešík Byliny, Rostliny a Plody
Čaje, Bylinky, Plody a Bylinné směsi na čaj, informace a zboží nabízí eshop TAVLiSa